torstai 13. tammikuuta 2011

Aika mennyt koskaan ei nyt palaa

Torstaisen Uutispäivä Demarin etusivua koristi SDP:n neljän entisen puheenjohtajan, Pertti Paasion, Ulf Sundqvistin, Paavo Lipposen ja Eero Heinäluoman, kuvat ja haastattelut. Jutun tarkoituksena oli antaa tukea nykyiselle puoluejohdolle ja vedota sen työrauhan puolesta. Hyvä näin. Haastatteluissa puhuttiin viisaita, mutta bonuksena ainakin minulle esiintymisistä tuli voimakas piiloviesti. Junnu Vainion sanoin sen tiivistää oivallukseksi "aika mennyt koskaan ei nyt palaa".

Vaikka kaikki haastatellut johtajat ovat toimineet suuren eurooppalaisen ja maailmanlaajuisen poliittisen murroksen aikana, vahvistui tunne, että elämme uutta aikaa, joka tarvitsee uudet johtajat. Nuoren polven kokemus juuri tästä ajasta on toinen kuin meidän pidempään eläneiden. Toivon ja uskon, että me veteraanit kelpaamme keskustelukumppaneiksi silloin tällöin, mutta selvää on, että uuden sukupolven on astuttava johtoon.

Tuntemuksiani vahvisti Jutta Urpilaisen esiintyminen aamu-tv:ssa keskiviikkoaamuna. Puheenjohtajan paineensietokyvystä ei todellakaan tarvitse olla huolissaan. Olemukseen oli tullut myös hyväätekevää rentoutta, johon on varaa, kun esiintymistaidot alkavat olla hallinnassa ja asiat hanskassa. Urpilainen esitti haastattelussa tärkeän havainnon, että asetelmat politiikassa voivat vaihtua hyvinkin nopeasti. Esimerkiksi tammikuussa 2007 SDP oli gallupien mukaan Suomen suurin puolue. Kolmen kuukauden kuluttua, maaliskuun eduskuntavaaleissa se putosi kolmanneksi. Nyt pitäisi tehdä temppu toisin päin.

Eilen puhuin ystäväni kanssa hiljaisista signaaleista, joita SDP:ssä on havaittavissa. Nuoret sosialidemokraatit ovat viime aikoina kirjoittaneet ja julkaisseet runsaasti yhteiskunnan ilmiöitä ja sosialidemokratian tilaa pohtivia artikkeleita ja kirjoja. Liikkeessä on siis sen olemassaololle välttämätöntä älyllistä toimintaa. Toiseksi puolueeseen on liittynyt uutta, mm. yliopistolla tai yritysmaailmassa toimivaa väkeä. Se kertoo sosialidemokratian perusarvojen puhuttelevan edelleen yhteiskunnallisesta kehityksestä kiinnostuneita lahjakkaita ihmisiä ja auttaa SDP:tä laajentamaan omaa kuvaansa nykytodellisuudesta.

Uskon myös, että pian havahdumme toden teolla huomaamaan, kuinka kiinnostavia uusia ehdokkaita SDP:llä vaaleissa on. Uudenmaan listoja täydennettiin juuri uutisankkuri Jesca Muyingolla, jolla on runsaasti sekä tiedollista että kokemuksellista kapasiteettia ja tahto muuttaa maailmaa.

Helsinkiläiset demarit nostivat jäsenäänestyksessään kirkkaalle kolmannelle sijalle tutkijatohtori Pilvi Torstin, jonka teemana on, että politiikan täytyy pelastaa maailmaa. Kuopiossa on ehdolla venäjäntaitoinen taloustieteilijä Niko Korte, joka hankki viime kesänä elämänkokemusta työnjohtajana moldovalaisella tietyömaalla. Karismaattinen nuori vihainen mies Eero Vainio on palailemassa europarlamentista Hämeen vaalikentille, ja Oulusta yrittää vahvoista asemista fiksu ja jo runsaasti politiikassa toiminut Tytti Tuppurainen. Listaa voi täydentää Tampereen Sanna Marinilla ja monella muulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti